Teknoloji

Bu Basit “BIC” Marka Tükenmez Kalemin Hayatımızı Nasıl Değiştirdiğinin Akla Hayale Gelmeyecek Sebebi

BIC Cristal kaleminin 1950’de piyasaya sürülmesinden bu yana, dünya çapında 100 milyardan fazla satıldığını biliyor muydunuz?

Üstelik tasarımı, 70 yıldan fazla süredir neredeyse hiç değişmedi.

Bu kalemin dünyaya etkisi gerçekten büyüktü. Kalem fiyatları düştü ve okuryazarlık oranları arttı.

Geçmişte kalemler pahalı ve kullanımı zordu. Geleneksel tüy kalemler, mürekkebe sürekli olarak daldırılmak zorundaydı ve yazmayı zorlaştırıyordu.

Daha sonra dolma kalem icat edildi ancak bu kalemler de pahalıydı ve mürekkep akışını kontrol etmek zordu.

László Biró, mürekkep konusunda bir çözüm buldu.

O dönemde çoğu kalem, ince ve su bazlı mürekkep kullanıyordu. Mürekkep; akıcı, yavaş kuruyan ve kâğıt liflerine sızan bir yapıya sahipti. Biró, yağ bazlı mürekkeplerle denemeler yapmaya başladı.

Biró, mürekkep türünün kapiler etki olarak bilinen bir fiziksel etkiden yararlandığını fark etti. Biró’nun kaleminde bu etki, mürekkebin kalemin ucuna ve bilyeye çekilmesini sağlıyordu.

Fransız üretici Marcel Biche, Biro’nun kalemini keşfetti ve büyük bir fırsat gördü.

Patentleri, 2 milyon dolara satın aldı ve daha ucuz fiyata seri üretilebilecek yeni ve geliştirilmiş bir versiyon tasarlamaya başladı. Kalemin altıgen gövdesi, kalemin masalardan yuvarlanmasını engelliyor ve tutulmasını kolaylaştırıyordu.

Şeffaf polistiren gövde, mürekkep seviyesinin her zaman görülmesini sağlıyordu. Kalemin ucundaki bilye, mürekkebin düzgün bir şekilde sayfaya aktarılmasını sağlıyordu.

1950’de piyasaya sürülen BIC Cristal, sadece 2 dolara satılıyordu ve büyük başarı elde etti. İlk yıl içinde sadece Fransa’da günlük 10.000 birim satıldı. Marcel, adının İngilizce konuşulan ülkelerde nasıl telaffuz edildiğini fark etti ve “BIC” adını benimsedi.

Tasarımı neredeyse 70 yıldır değişmeden kalmış olması, ne kadar mükemmel bir ürün olduğunu gösteriyor. Hayatımızı değiştiren bu kalem, basitliği ve işlevselliği ile hâlâ dünyanın en çok satan kalemi olarak yerini koruyor.

Kaynaklar: Primal Space, Primal Nebula

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

sivasli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu