Sağlık

Kanser Tanısında Sigara İçenlere ve Kadınlara Özel Uyarı!

Kanser Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. Serdar Turhal, sigara içenlerin akciğer tomografisi, kadınlara mamografi ve tüm bireylerin kolonoskopi yaptırmasını önerdi.

Kanser Hastalığı İstatistikleri

Dünya genelinde her yıl milyonlarca insanı etkileyen kanser, erken teşhis ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Erken teşhis için yıllık doktor kontrolü dışında, kadınlar için mamografi, sigara içenler için akciğer tomografisi ve tüm bireyler için kolonoskopi gibi kalın bağırsak tetkiklerinin de tüm bireyler için değerli olduğunun altını çizen Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Çok değerli kazanımlar elde edildi. Bu hastalığın tedavisinde özellikle son 10 yılda başarı sağlanmış ve hastanın bağışıklık sistemini etkileyerek işe yarayan ilaçlar ile hastalığın uzun süreli kontrolü mümkün olmuştur. Kanser tedavisindeki başarımız önümüzdeki yıllarda artacak ve birçok kanser hastası hatta metastaz yapmış kanser hastaları yani hastalığı vücudun diğer bölgelerine yayılmış kanser hastaları uzun süreli yaşam şansı elde edebilecektir. , erken evre kanser hastaları gibi. Amerika’da 2022 yıllık kanser istatistiklerinin yayınlandığını belirten Turhal, “Bu istatistiklere göre Amerika’da prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. İkinci sırada akciğer kanseri, üçüncü sırada ise kolon kanseri gelmektedir. Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseri olup, bunu ikinci sırada akciğer kanseri, üçüncü sırada kalın bağırsak ve rektum kanseri izlemektedir.

Akciğer Kanseri Her 100 Ölümün 20’sinden Sorumlu

“Anket Sonuçları Promosyon Anlaşmalarına Yansıtılmalı”

Serdar Turhal, hem kadın hem de erkeklerde her 100 ölümden 20’sinden akciğer kanserinin sorumlu olduğunun altını çizerek, “Prostat kanseri erkeklerde ölümlerin yüzde 10’undan, kadınlarda meme kanseri ölümlerinin yüzde 15’inden sorumlu. Kolon ve rektal kanserin ölüm oranı hem erkeklerde hem de kadınlarda yüzde 10’dan azdır. Pankreas kanseri, erkeklerde ve kadınlarda bir sonraki en yaygın ölüm nedenidir. Ölüm oranı tüm kanserlerin yüzde 8’idir. Sırada erkeklerde karaciğer ve safra yolları kanserleri, kadınlarda ise yumurtalık kanserleri gelmektedir; Ölüm oranları birbirine benziyor ve yüzde 5 civarında” dedi.

Kanser Tedavisinde Başarı Her Yıl Artıyor

En Değerli Risk Faktörü Yaş

Kanser hastalığında yaşın en değerli risk faktörü olduğunu hatırlatan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Yaşlandıkça kansere yakalanma olasılığı artıyor. Yaş dışında, sigara ve ailede kanser öyküsü en önemli risk faktörleri arasındadır. Asbest gibi çeşitli kimyasallar da kanser için bir risk faktörüdür. Güneşten gelen ultraviyole ışık da kanser riskini artıran faktörlerden biridir.

Teşhis Konusunda Değerli Çalışmalar Var

Önümüzdeki yıllarda kanser tedavisinde ne gibi gelişmeler olacağına dair görüşlerini paylaşan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Öncelikle teşhis konusunda yeniliklerden bahsedebilirim. Bu bölüm muhtemelen bu yılın en heyecan verici gelişmelerinden birine tanık oldu, çünkü kanser hastalarının teşhisinden sonra kullandığımız yeni nesil dizileme testleri bu yıl itibariyle sağlıklı bireyleri taramaya başladı. Bu işlemlerle vücutta dolaşan kanser hücrelerine ait DNA parçalarının tespit edilmesi ve bu teşhisin kesinleştirilmesi için girişimlere başlanması mümkün.”

Kanser Tedavisinde Yeni Tedaviler Gündemde

Geçtiğimiz yıllarda başlayan ve kanser hücrelerindeki farklı mutasyonları saptayarak mutasyonlar yoluyla bölünmelerini engelleyen ilaç geliştirme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini, önümüzdeki yıllarda daha fazla ilacın farklı kanser türlerinde tedavi edici rol üstleneceğini ifade eden . Dr. mRNA aşılarının kanser tedavisinde kullanımına yönelik birçok çalışma devam etmekte olup, bunlar arasında pankreas kanseri, kolon kanseri ve melanom yer almaktadır. Bu aşıların şu anda kullanılan bilimsel tedavilerle birlikte kullanılması da tartışma konusudur ancak bu aşıların hasta bireylerde klinik denemeler dışında kullanımına onay verilmemiştir. Bu süreçte bu alanda da daha hızlı yol alınmasını temenni ediyorum” dedi. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu